Svimmelhed / besvimelse
Svimmelhed, kvalme og følelsen af at du vil besvime? Kender du det?
Hvorfor rammer disse forhold både utrænede og elite sportsfolk? Hvad sker der i kroppen?
Har du oplevet følelsen af at være svimmel, have kvalme og måske føle at du skal besvime? Det kan opleves efter en fysisk aktivitet, eller måske i situation, hvor du ikke laver noget specielt hårdt.
Følelsen efter motion er ikke helt ualmindelig. Oftest opstår det hos personer med en hvilepuls på 30-50 slag pr. min.
Uanset situation, er det altid bedst at få tjekket dit helbred hos lægen.
Besvimelse under løb
Besvimelse sker primært på varme dage med høj luftfugtighed. Temperaturen stiger og svedproduktion stimuleres. De små blodårer (kapillærer) tæt ved huden udvides, men det hjælper ikke nok. Temperaturen stiger alligevel. Blodårerne udvides lidt mere, så meget at blodtrykket til hjernen falder. Kroppen reagerer!
Hjertet pumper mere, blodtrykket stiger, så hjernen får den rette mængde blod. De små blodårer afklemmes, blodforsyningen til huden nedsættes (ses fx ved hvide fingre) og derfor kan blodtrykket stige – men varmeregulering fungerer ikke så godt.
Tæt på at besvime
Pulsen er høj, huden er kold og bleg og personen er på vej til koordinationsbesvær, kraftløshed, svimmelhed og måske besvimelse. Måske husker du situationen med schweiziske marathonløber Grabriela Andersen-Schiess ved OL i 1984, som havde bl.a. koordinationsbesvær og måtte have hjælp i mål. Se video i bunden af artikel, hvor hun fortæller om hendes oplevelse.
Utilpashed efter løb eller anden fysisk aktivitet
Mens du løber, udvides blodårerne, musklerne trækker sig sammen og hjertet pumper hurtigere for at imødekomme energibehovet ved løb. Udover at sikre bevægelse, bidrager musklerne også til at pumpe blodet tilbage til hjertet. Der er øget iltbehov i hver muskelfiber, og her hjælper kredsløbet med til at imødekomme det øgede iltbehov.
Når du stopper med at løbe, ophører sammentrækninger/venepumpen i musklerne med det samme. Blodårerne er stadig udvidede, men returflowet af blod fra ben og arme ændres til normal. Mængden af blod i arme og ben er større end normalt og derfor falder blodtrykket.
Sved og væske
Når du stiller op til et arrangeret løb, betyder det typisk også, at løbetempoet er hurtigere end ved en almindelig træningstur. Den øgede intensitet betyder højere puls og øget svedproduktion. Ved et løb kan væskeindtag være lavere, fordi du løber forbi et depot for at undgå at miste tid og dermed presser kroppen for at få en forbedret tid (PR). Det minimale væskeindtag kombineret med kraftig svedproduktion resulterer i en lavere blodvolumen, og det sænker også blodtrykket.
I mål – og hvad så?
Efter at have passeret målstregen, er det bedst at du holder dig i bevægelse. Fortsæt med at gå og hvis det ikke er muligt, så gå på stedet eller lave gåbevægelser i flere minutter. Overkroppen kan du holde i gang ved at knytte næverne eller presse håndfladerne mod hinanden. En anden mulighed er også Valsalvamanøvren, klik på linket og læs mere!
Hent vand og sportsdrik/alkoholfri øl i målområdet og begynd straks at drikke for at blive hydreret igen.
Kompressionsstrømper kan hjælpe med at presse blodet tilbage til hjertet. Bemærk, der er ikke behov for at løbe med kompressionsstrømper, da muskler og bevægelserne gør arbejdet, men skader heller ikke, og gør det praktisk nemmere bagefter.
Efter afslutning af ethvert løb, er det altid klogt til at give kroppen tid til at vende tilbage til normaltilstand. Nedkøling sænker pulsen gradvist, og vigtigst af alt, ændrer den blodgennemstrømningen fra højt aktivitetsniveau til et normalt, roligt niveau.
Hvis du føler dig svimmel efter en løbetur, så læg dig straks ned med benene hævet over hjertehøjde. Dette kan du for eksempel gøre ved at lægge fødderne op på en stol eller bænk.
Svimmel når du ikke motionerer?
Er du svimmel i dagligdagssituationer, hvor du ikke motionerer, gælder samme procedure: drik salt- og sukkerholdig væske (isotonisk drik) fx de blå drikke, og læg dig ned. Husk at kontakte din læge, hvis det sker jævnligt.
Kilde:
Doktor Mark Hendricks, Georgia
Doktor Diana Heiman, lektor i familiemedicin ved East Tennessee State University.
Rigshospitalet i København
Robie Valenzuela - Skolen for Kropsbehandling