Ondt i ryggen

Har du (også) ondt i ryggen?

At have ondt i ryggen oplever de fleste mennesker på et eller andet tidspunkt. Ondt i ryggen kan være lige fra et mindre ubehag til svære smerter, som påvirker hverdagen markant.

I Danmark har ca. 35% af befolkningen haft rygsmerter inden for det seneste år. Det er den hyppigste årsag til sygefravær og nogle bliver desværre førtidspensioneret. Rygsmerter står for ca. 20% af alle sygemeldinger i EU og dermed er sundhedsudgifter høje, og virksomheder taber produktivitet.

Rygsmerter er en lidelse, hvor både fysiske, psykologiske og livsstilsrelaterede forhold spiller ind. Ofte er det en kombination af flere faktorer, der fører til smerter, og behandlingen kræver derfor en holistisk tilgang. Det er vigtigt at tage højde for alle mulige årsager og arbejde på tværs af forskellige områder – fra medicinsk behandling og integrativ massageterapi (måske samarbejde med en kiropraktor) til livsstilsændringer og psykoterapi – for at opnå den bedste smertelindring og forebyggelse af rygsmerter.

Hos Broed Massageterapi er det muligt at få behandlet ryggen. Låste led og muskler bliver behandlet. Er der behov for hjælp fra fx kiropraktor eller andre fagfolk, gives der gode råd til dette. Husk at en stærk muskulatur hindrer mange pludselig opståede skader. Dog skal du tænke over hvad du laver. I dagligdagen vil stræk som fx McKenzie øvelser være gode.

Ryggens anatomi

Rygsøjlen består af 33 ryghvirvler, opdelt i fem sektioner: cervikal (hals), thorakal (øvre ryg), lumbal (nedre ryg), sakral (bækken) og coccygeal (haleben). Disse hvirvler er forbundet af led og støttet af muskler og ledbånd. Mellem hvirvlerne findes brusk, som kaldes diske. Disse fungerer som støddæmpere. Skader eller degenerative ændringer i nogen af disse strukturer kan føre til rygsmerter. For eksempel kan en diskusprolaps, hvor en af de diske buler ud og trykker på en nerve, forårsage intense smerter. Medfødte misdannelser, skævheder og forskellige former for asymmetri kan også bidrage til udviklingen af rygsmerter.

Muskel- og skeletproblemer

Musklerne og ledbåndene, der støtter rygsøjlen, kan også være kilde til smerter. Overanstrengelse, muskelspændinger eller forstrækninger kan opstå ved pludselige bevægelser, tunge løft eller dårlig holdning. Disse problemer kan føre til akut smerte og ømhed. Langvarige muskelspændinger, som kan være et resultat af stress eller dårlig arbejdsstilling, kan også bidrage til kroniske rygsmerter. Mange kender til at have “ischias” og ofte får ischiasnerven skylden for eventuelle  smerter og andre symptomer i benet, men årsagen er for det meste irritation af led og muskler. 

Aldersbetingede lidelser

Med alderen kan rygsøjlens strukturer have degenerative ændringer. Slidgigt er en almindelig årsag til rygsmerter hos ældre. Denne tilstand opstår, når brusk i leddene nedbrydes, hvilket fører til betændelse, smerte og stivhed. Degenerativ disksygdom, hvor diske i rygsøjlen mister deres fleksibilitet og evne til at absorbere stød, er en anden aldersrelateret årsag til rygsmerter.

Skader og traumer

Ulykker, fald og sportsrelaterede skader kan resultere i rygsmerter. Disse skader kan påvirke knogler, diske, muskler eller nerver. Brud på ryghvirvlerne, ofte forårsaget af osteoporose, kan være ekstremt smertefulde og kræver medicinsk behandling. Selv mindre skader kan føre til langvarige problemer, hvis de ikke behandles korrekt.

Nerver

Nerver, der udspringer fra rygmarven, kan blive klemt eller irriteret, hvilket fører til neuropatiske smerter. Ischias er et velkendt eksempel, hvor en klemt iskiasnerve forårsager smerte, der stråler ned gennem benet. Ischias – dvs. symptomer i benet der stammer fra ryg og bækken – skyldes dog oftest irritation af led og muskler og ikke afklemning af selve ischiasnerven. Spinal stenose, en indsnævring af rygmarvskanalen, kan også komprimere nerver og føre til smerter i ryggen og benene.

Psykologi

Rygsmerter er ofte påvirket af psykologiske faktorer som stress, angst og depression. Disse tilstande kan øge muskelspændinger og forværre smerteoplevelsen. Psykosomatiske smerter, hvor mentale eller følelsesmæssige faktorer bidrager til fysiske smerter, er en anerkendt årsag til kroniske rygsmerter. Desuden kan kroniske smerter i sig selv føre til depression og angst, hvilket skaber en ond cirkel af smerte og psykisk lidelse.

Livsstil

Livsstilsvaner spiller en væsentlig rolle i udviklingen af rygsmerter. Overvægt lægger ekstra pres på rygsøjlen, især i lænden, hvilket kan føre til smerter. Mangel på motion svækker musklerne, der støtter ryggen, og kan gøre en person mere sårbar over for skader. Rygning er også forbundet med rygsmerter, da det nedsætter blodtilførslen til rygsøjlen og fremskynder degenerative processer.

Ergonomi

Arbejdsmiljø og daglige aktiviteter kan have en stor indflydelse på rygsundheden. Dårlige siddestillinger, forkert løfteteknik og gentagne bevægelser kan belaste ryggen og føre til smerter. Kontorarbejde, hvor man sidder i lange perioder, kan føre til dårlig kropsholdning og muskelubalancer, der bidrager til rygsmerter. Samme forhold gælder også personer der sidder meget i bil.

Sidder du fx dagligt med dårlig kropsholdning uden at få strakt ud, kan leddene låse fast. Dertil bliver muskulaturen anspændt.

Arvelighed

Genetik spiller også en rolle i risikoen for at udvikle rygsmerter. Visse arvelige tilstande, såsom skoliose (skæv rygsøjle), kan disponere en person for rygsmerter. Derudover kan arv/gener påvirke, hvor hurtigt en persons rygsøjle degenererer med alderen.